Ondernemer van de week: Praktijk Nolet, natuurgeneeskundige therapeut.

fotonoletoogopoldenzaalDeze week ben ik door Mirella van Oog op Oldenzaal geïnterviewd, omdat ik ben verkozen tot ‘ondernemer van de week!’. Mirella heeft mijn passie voor voetreflex mooi beschreven! Lees hier het hele interview. Vandaag te gast bij praktijk Nolet. Deze wordt al 2 jaar met veel plezier gerund door Nolet Hartmann. Zij is natuurgeneeskundig therapeut gespecialiseerd in Voetreflextherapie. Afhankelijk van de klacht werkt zij met verschillende massage therapieën. Wat mooi is dat ze verder kijkt naar de persoon. Ter ondersteuning van de therapie geeft zij o.a. ook voedingsadviezen.

Nolet is twee jaar geleden op deze plek in Oldenzaal begonnen met Ayurveda, ze gaf therapeutische massages (d.m.v. specifieke oliën ) in combinatie met voedingsadvies. Hierbij werd het natuurlijk herstel van het lichaam op gang gezet. Van Ayurveda merkte ze dat dit een deel was van haar werk, maar niet compleet. Ze is zich gaan bijscholen om haar kennis te verbreden. Ze deed de opleiding Therapeutische Massage; hoofdpijn-, rugpijn-, fybromyalgiemassage, lymfedrainage, maar ook triggerpoint- en voetreflextherapie. Deze laatste was voor Nolet echt een eye opener. De voetdiagnose was precies de aanvulling op wat ze tot nu toe miste om zo goed mogelijk klachtgericht te kunnen werken. Nolet kan via voetreflextherapie snel constateren waar de disbalans te vinden is.Hiervoor heeft ze een 4-jarige HBO opleiding gevolgd en zich in voetreflextherapie gespecialiseerd. Ook het kijken naar voeding blijft belangrijk binnen haar praktijk. Het past ook bij Nolet en dat merk ik in het gesprek, hoe ze haar praktijk beschrijft met veel enthousiasmeren en een glimlach. In de praktijk komen nu alle puzzelstukjes bij elkaar van de tot dan toe opgedane ervaring en de verschillende opleidingen, wat haar nu maakt tot een goede en prettig natuurgeneeskundige.

Er komen mensen bij de praktijk van Nolet met zeer verschillende klachten: hoofdpijn, darmklachten, rugklachten, slapeloosheid, stress, hooikoorts, fibromyalgie, hernia, vermoeidheid enz. Als mensen met klachten komen probeert Nolet te achterhalen waar de klachten vandaan komen aan de hand van een gesprek. En zoekt waar de disbalans zit. Dit heeft zij vrij snel door. Mensen hebben soms klachten waar ze niet uit kunnen komen. Nolet kijkt op een andere manier naar een ziekte. Ze zegt ook duidelijk, ‘ik kan niet alles oplossen’. Dit houdt in dat de behandelingen zonder verwachtingen zijn en dat werkt goed. ‘Je kunt niet altijd alles, maar kijken naar dingen die beter in balans zijn, is wat je samen met de cliënt kunt bereiken’. Bijna altijd lukt dit in haar praktijk.

Nolet maakt gebruik van verschillende therapieën. Dit zijn o.a. voetreflextherapie, triggerpointtherapie, cupping, maar ook  werkt ze met bachbloesems. Nolet past de behandeling op iedere persoon aan. En dit is nooit hetzelfde. Een voorbeeld geeft zij: iemand met nekklachten kan ze via de voeten behandelen met voetreflextherapie, maar ze kan ook hoofdpijnmassage inzetten, triggerpointtherapie, cupping en/of voedingsadvies. ’De oorzaak van de disbalans te achterhalen is een belangrijk basispunt. Waar komen de klachten vandaan’. Van daaruit kijkt Nolet naar wat je eraan kan doen thuis en binnen haar praktijk. Voor thuis kun je denken aan tips qua voeding, of leefstijl. Het geeft de mensen ook inzicht in hun eigen problemen. Nolet is altijd zoekende wat bij de persoon past en waar hij of zij zich prettig bij voelt om mee door te gaan. En vooral; wat is haalbaar voor iemand. Zo’n behandelingstraject duurt gemiddeld ongeveer 6-8 keer.

Wat maakt Nolet zo eigen in haar vak? Zij geeft je een vertrouwelijk gevoel waar ze elke klacht zeer serieus neemt en waardevolle tips geeft. Ook haar eerlijkheid wordt zeer gewaardeerd. Zij zegt duidelijk in het gesprek, dat klachten weg kunnen gaan, maar klachten kunnen ook minder erg worden en dragelijker. En dat is ook een hele winst op het functioneren als persoon. “ik kan bv de fybromyalgie niet oplossen maar wel helpen dat mensen veel meer kunnen op een dag. En dat geeft haar enorme voldoening.“ Nolet wil graag de mensen helpen hun lichaam beter te leren kennen. Zij heeft ervaren dat 80% van de problemen uit de darmen voortkomt. Wat wij vaak niet realiseren als we bv moe zijn of dat wij schouderklachten hebben. Als je weet wat je kunt doen om je klachten te verminderen of weg te halen dan voel je je gelijk een stuk beter. Nolet heeft zeker ook aandacht voor de klant en de klacht die hij/zij heeft. Ze is van zichzelf een rustig persoon waar de mensen makkelijk contacten mee leggen. Dat is prettig in communicatie met de cliënt. Ze vertelt dat ze altijd gaat voor haar cliënt. De klacht onderzoeken, kijken wat ze hier mee kan en er mee aan de slag gaan met vaak goede resultaten. Dat geeft haar veel voldoening. ‘En dat iemand anders daardoor een beter leven heeft, hoe mooi kan dat zijn.’ Nou dat is zeker waar. Daar wordt je toch ook blij van. Dit maakt t voor Nolet ook altijd een goed gevoel om te mogen werken op deze bijzondere plek. Invoelend vermogen, waarbij ze snel mensen aanvoelt en haar achtergrond en haar contact met cliënt maakt dat ze snel een goed beeld krijgt van de persoon voor haar. Ieder mens is uniek, iedereen krijgt bij haar een op hem of haar afgestemde behandeling. En verder ervaar ik zelf hier de rust in de praktijkruimte. Hoe fijn is dat!

Nolet wil zich blijven ontwikkelen. Ze ervaart het werk nu als zeer prettig en krijgt ook goede feedback van haar cliënten en dat doet haar goed. Ze houdt natuurlijk alle ontwikkelingen goed bij. En blijft zoeken naar oplossingen. De praktijk loopt goed. Cliënten gaan vaak tevreden weg. Deze praktijk verdient zeker een plek in Oldenzaal om eens in het zonnetje wordt gezet. Dus mensen, twijfel niet, ga gerust eens kijken bij Nolet of maak een vrijblijvende afspraak met haar. Nolet heeft ook een website www.praktijknolet.nl en email:info@praktijknolet.nl.